top of page
  • Foto van schrijverMartine

Valencia - een kidsproof vakantie

Bijgewerkt op: 21 apr. 2023

Anderhalve week in Valencia is een perfecte vakantie geworden met leuke activiteiten. Valencia heeft alle vakantiebenodigdheden; zon, strand, historisch centrum met veel bezienswaardigheden en cultuur, speeltuintjes, dierentuinen en natuurlijk heel lekker eten.


Wij gingen voor een mini-vakantie naar dit zonnige oord en hebben ons uitstekend vermaakt. Valencia is heel geschikt voor een kidsproof vakantie en ik weet zeker dat jij hier ook heel veel plezier kan beleven. Wil je korter of langer in deze heerlijke stad verblijven dan zijn er ook genoeg mogelijkheden om je trip mee te vullen.


Door de diversiteit van de stad zijn de mogelijkheden eindeloos. Ik heb ervaren dat het historische centrum erg kindvriendelijk is; er rijden bijna geen auto’s en er zijn heel veel speeltuintjes te vinden. De kinderen kunnen hier rustig lopen en spelen. De geuren van het lekkere eten en het geluid van gezelligheid komen op je af maar zijn niet overdonderend.


Wij hadden een appartement in de wijk El Carmen in het historisch centrum waardoor we bijna alles te voet konden doen. Gingen we links, dan liepen we het centrum in. Gingen we rechts, dan zagen we het Túria park al liggen en konden we een fijne wandeling door het groen maken. Op sommige pleintjes komen er vanaf het begin van de avond mensen samen om te dansen.


Enige voorbereiding vind ik altijd wel handig als we op vakantie gaan en we hebben bijna alles kunnen doen en zien wat ik van te voren had bedacht. Hieronder lees je leuke tips, activiteiten en aanbevelingen voor cafés en restaurants.




Bezienswaardigheden in Valencia

Mercado Central

Met een bezoek aan deze markthal kan je al een halve ochtend vullen. Het is de grootste versmarkt van Europa en huist meer dan 400 kraampjes waar je heerlijk verse waren kan kopen. Wij liepen hier bijna dagelijks even naar binnen voor een ananassapje.


La Plaza de la Virgen

Dit plein draait om de fontein die on het midden staat. Vanaf hier kijk je om je heen en zie je de El Miguelete toren en vele terrasjes. In de avond komen mensen hier gezellig samen en zijn er zelfs dansavonden waar je zelf ook aan mee kan doen en soms zijn er optredens van lokale artiesten.


Catedral de Santa María

Het is dé bezienswaardigheid van het oude centrum. Met een audiotour leer je alles over dit prachtige gebouw en een bezoekje aan het hierin gelegen museum is een absolute aanrader.


La Estrecha

Het smalste huis van Europa, 107 centimeter breed. Hoe mensen hier ook hun bed neer hebben gezet is me een raadsel. Je bent er ook zo voorbij gelopen maar het is een bezoekje waard om hier langs te lopen. Tegenwoordig hoort het bij het naastgelegen restaurant maar je ziet duidelijk dit huis van vijf verdiepingen hoog wat amper breder is dan de deur.


Ciudad de las Artes y las Ciencias (de stad van de kunst en wetenschap)

In 7 gebouwen bevind zich hier een cultureel en wetenschappelijk samenkomen van een wetenschapsmuseum, aquarium, bioscoop en concertzaal. Als je maar kort in Valencia bent dat is dit een must-see om tijdens je bezoek in te plannen.


Torres de Serranos & Torres de Quart

Deze overgebleven stadspoorten bieden een indrukwekkend uitzicht over de stad en het is erg leuk om tijdens je verblijf in Valencia een bezoekje te brengen aan één van de torens (of allebei natuurlijk).


Leuk om te doen met kinderen

Valencia is bij uitstek geschikt om samen met de kids naartoe te gaan. Er is dan ook genoeg om samen te ondernemen en allemaal plezier te ervaren.


Strand

Het strand is natuurlijk altijd een aanrader. Afhankelijk van waar je verblijft ben je ongeveer in 15 minuten op het strand. Aan de boulevard heb je meerdere restaurants waar je terecht kan voor een kopje koffie of een horchata (onze favoriet) met een farton. En op het strand vind je verschillende barretjes (chiringuitos) waar je terecht kan voor een hapje en drankje. Ben je je strandspullen vergeten? Geen probleem, een aantal winkels op de boulevard hebben precies wat je nog nodig hebt.


Fietstocht (via Soof in Valencia)

De leukste manier om een stad te verkennen vind ik toch altijd wel op de fiets. Valencia is een perfecte fietsstad met goede fietspaden en daarmee de ultieme manier om je kidsproof vakantie mee te beginnen. Via Instagram kwam ik Soof in Valencia tegen en las dat zij fietstours door de stad organiseert met Nederlandse gidsen.

Door zo’n fietstocht in het begin van je vakantie te plannen leer je meteen waar alle bezienswaardigheden zijn en wat je leuk vindt om een keer te bezoeken of naar binnen te gaan.


Túria park

Met de activiteiten en bezienswaardigheden in dit 9 kilometer lange stadspark kan je al een paar dagen je vakantie vullen. Neem een tas vol lekkere dingen mee en geniet hier van een gezellige picknick terwijl je sporters voorbij hardlopen, bootcampen en aan yoga doen.


L’Oceanigràfic

Dit zeedierenparadijs is een plezier om door te wandelen. Van kleine visjes tot grote haaien, het is zo veelzijdig. Een oprecht avontuur. Je kan hier een kijkje onder water nemen en de schildpadden voorbij zien zwemmen, de vissen boven je zien zwemmen en de zeesterren ziet mooi te wezen. Voor kinderen (en ‘grote mensen’) van alle leeftijden is dit een aanrader om te bezoeken.


Bioparc

Deze diervriendelijke dierentuin bootst de natuurlijke habitatten van de dieren in het park na en het is zo leuk ingericht. De giraffen steken hun hoofden soms over het pad waar jij loopt en de gorilla’s tegen het raam aan liggen te slapen waar jij langsloopt. Je kan je hier een hele dag vermaken en dan misschien nog niet alle dieren hebben gezien. Maar het maakt je kidsproof vakantie compleet, een gegarandeerde happy memory.


Estació del Nord

Dat is toch het station? Ja, dat klopt. Maar zeker als je kind treinen leuk vindt, is het leuk hier een kijkje te nemen. Het prachtige gebouw waarin het station huist is het aanschouwen waard en je kan heel makkelijk de komende en vertrekkende treinen zien zonder een ticket te hoeven kopen. Er zijn een aantal winkeltjes waar je souvenirs of een koffie met wat lekkers kan kopen. In de zomermaanden is er vaak ook een draaimolen buiten op het stationsplein.


Mercado Colón

Dit gebouw was vroeger een markthal en is nu omgetoverd in een soort foodhal waar verschillende restaurants en cafés onder één dak zitten. Lokale artiesten tonen hier hun werk in de vorm van een tentoonstelling of concert.



Eten in Valencia

Valencia is geen uitzondering als het om lekker eten gaat. Door het hele centrum en ver daarbuiten kan je genieten van verschillende heerlijkheden. Hieronder lees je een aantal van onze favorieten.


La Tía Juana

Dit Mexicaanse restaurant is onderdeel van een keten en serveert heerlijke gerechten. Mexicaans is mijn favoriete keuken en hier heb je echt genoeg keuze. Ook zijn er een aantal kidsproof gerechten op de kaart te vinden waar je bijna ieder kind blij mee kan maken – Calle dels Cavallers 42


Tasca El Botijo

Dit was onze dagelijkse stop. Een klein tentje met een klein terras. Maar heerlijke havercappuccino’s, lekkere tapas en wijntjes en ontzettend vriendelijk personeel. Als je hier langsloopt is het de moeite waard om even een kleine pauze te nemen - Carrer de Sant Miquel 14


Café Infanta

Dit is een heerlijk plekje om na een ochtend wandeling een kopje koffie te drinken. Simpel maar het personeel is erg vriendelijk en de cappuccino is heerlijk - Plaça del Tossal 3


Casa Orxata

In Mercado Colón zitten vele cafés en restaurants. Bij Casa Orxata kan je terecht voor een heerlijke biologische horchata met een farton - Carrer de Jorge Juan


Portolito Carmen

Hier kan je binnen zitten of gezellig op het terras en de toeristen spotten die langslopen. Een gezellig tapasrestaurant met een apart kindermenu - Plaça del Mercat 20


Horno de los Borrachos

Een simpel tentje waar je aan ‘het raam’ je bestelling kan doorgeven voor een lekker belegd broodje of een koffie to go - Carrer de Navellos 9


El Lleón bar

Een Valenciaan eet nooit paella als diner maar altijd als lunch. Gelukkig serveert El Lleón lekkere paella’s de hele dag. Zeker voor de kids een lekkere maaltijd om daarna nog even een avondwandeling te maken – Plaça Redona 7



Beste tijd om te reizen

Het voordeel van Valencia is dat je er eigenlijk het hele jaar door terecht kan. Mijn favoriete tijd om hierheen te gaan is tussen april en oktober omdat ik hou van de warmte en de locals dan ook lekker buiten te vinden zijn. Maar zelfs in de wintermaanden is het hier erg aangenaam omdat de regio een milde temperatuur heeft waardoor je vaak kan genieten van lekker weer zonder je koffer te hoeven inpakken met een winterjas en 5 truien.


Zoek je een perfect appartement voor jullie vakantie via Airbnb? Bekijk dan hier mijn handige checklist met zoekcriteria.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page