top of page

Op vakantie met een moeilijke eter

Bijgewerkt op: 6 dagen geleden

Vakantie is een tijd van ontspanning en plezier, maar als je kind een moeilijke eter is, kan het vinden van geschikte maaltijden een behoorlijke uitdaging zijn. En ik kan het weten! Met een zoon met meerdere allergieën is uit eten echt een opgave. Ondanks dat hij wel steeds nieuwsgieriger wordt naar eten is "moeilijke eter" vaak nog zwak uitgedrukt. Dit heeft vaak genoeg voor een dramatisch moment gezorgd op vakantie. Als alleenstaande moeder kan het soms nog stressvoller zijn want - in mijn ervaring - je hebt een hongerig, huilend kind en niemand om de zorgen mee te delen. Maar geen zorgen, met een beetje planning en creativiteit kun je ervoor zorgen dat je kleintje ook op vakantie goed eet. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen!


Doe Vooronderzoek naar Restaurants

Voordat je op vakantie gaat, is het handig om te onderzoeken welke restaurants in de buurt kindvriendelijk zijn en gezonde opties aanbieden. Websites zoals TripAdvisor, Yelp, en zelfs Google Maps hebben vaak recensies van andere ouders die kunnen aangeven of een restaurant geschikt is voor kinderen en welke gerechten populair zijn.


Tip: Zoek naar restaurants met kindermenu's die niet alleen bestaan uit frietjes en kipnuggets. Sommige restaurants bieden speciale kindermenu's met gevarieerde en gezonde opties zoals gegrilde kip, groenten, en volkoren pasta's.


Gebruik Apps en Websites voor Gezonde Restaurants

Er zijn verschillende apps en websites die specifiek gericht zijn op het vinden van gezonde eetgelegenheden. Apps zoals "HappyCow" (voor vegetariërs en veganisten), "Yelp", en "Zomato" kunnen je helpen bij het vinden van restaurants die gezonde en gevarieerde maaltijden aanbieden. Deze apps bieden vaak filters waarmee je kunt zoeken naar kindvriendelijke restaurants voor jouw moeilijke eter.


Tip: Vergeet niet om te controleren of de restaurants die je vindt ook daadwerkelijk geschikt zijn voor kinderen. Kijk naar foto’s van het interieur en lees recensies van andere ouders.


Vraag om Aanpassingen

Veel restaurants zijn bereid om aanpassingen te maken aan hun menu om tegemoet te komen aan de behoeften van kinderen. Wees niet bang om te vragen of een gerecht kan worden aangepast. Bijvoorbeeld, als je een gerecht ziet dat je kind zou lusten zonder bepaalde ingrediënten, vraag dan of dit mogelijk is.


Tip: Bereid een paar standaardzinnen voor in de taal van het land dat je bezoekt. Dit kan helpen bij het communiceren met het personeel als er taalbarrières zijn.


Breng Favoriete Snacks Mee

Neem een voorraad van de favoriete snacks van je kind mee op vakantie. Dit kan helpen om de tijd tussen maaltijden te overbruggen en zorgt ervoor dat je altijd iets bij de hand hebt waarvan je weet dat je kind het lekker vindt. Denk aan gezonde opties zoals noten, gedroogd fruit, of volkoren crackers.


Tip: Vermijd snacks die snel bederven en kies voor dingen die makkelijk mee te nemen zijn en geen koeling nodig hebben.


5. Maak Eten Leuk en Avontuurlijk

Probeer van eten een avontuur te maken. Moedig je kind aan om nieuwe dingen te proberen door het leuk en spannend te maken. Betrek je kind bij het kiezen van gerechten en maak het een spelletje om nieuwe smaken te ontdekken. Het is bewezen dat kinderen 25-30 keer een nieuw ingrediënt moeten proeven (aanraken, likken, sabbelen, ruiken) voordat ze het lusten. Mijn ervaring is dat met bemoedigende woorden je ook al een heel eind komt.


Tip: Geef je kind een kleine beloning voor het proberen van een nieuw gerecht. Dit kan iets eenvoudigs zijn zoals een sticker of een klein speeltje.


Plan en Wees Flexibel

Het kan nuttig zijn om een paar restaurants te plannen waar je zeker weet dat er iets voor je kind te vinden is, maar wees ook flexibel en bereid om ter plaatse aanpassingen te maken. Soms moet je improviseren, vooral als je merkt dat de geplande optie niet zo kindvriendelijk is als je had gehoopt.


Tip: Houd altijd een back-up plan klaar. Zoek van tevoren naar supermarkten of lokale markten waar je vers fruit, groenten, en andere gezonde snacks kunt kopen.


Communiceer met het Personeel

Als je eenmaal in een restaurant bent, aarzel dan niet om met het personeel te praten. Vaak kunnen zij suggesties doen voor kindvriendelijke gerechten of bereid zijn om een gerecht speciaal voor je kind aan te passen.


Tip: Wees duidelijk over eventuele voedselallergieën of -voorkeuren van je kind om misverstanden te voorkomen.


Vakantie hoort een tijd van vreugde en ontspanning te zijn, voor jou en je kind. Met een beetje voorbereiding en deze handige tips kun je ervoor zorgen dat je moeilijke eter ook op vakantie goed eet, zodat jullie beiden volop kunnen genieten!


Op vakantie met een moeilijke eter


Heb jij nog andere tips of ervaringen met eten op vakantie met kinderen? Laat het weten in de reacties!


Fijne vakantie!


Liefs Martine

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page