top of page
  • Foto van schrijverMartine

Cuba - twee weken door West-Cuba

Bijgewerkt op: 28 feb. 2023

Als je eenmaal doorhebt hoe het geld eruit ziet dan sta je niet meer (net als ik deed de eerste twee dagen) de klooien met de briefjes en de muntjes. De Cubanen hebben naast hun eigen valuta (de CUP - Cubaanse peso) ook nog een valuta voor toeristen (de CUC). Zo is er zowel een munt als een briefje voor 1 CUC en hebben ze zelfs een briefje voor 3 CUC. Het briefgeld heeft wel zo z'n voordelen vind ik omdat je anders aan het einde van je vakantie met allemaal muntjes onderin je portemonnee zit :) Fooi geven is niet verplicht wat ik zo heb gezien maar ik ben er wel een voorstander van om het te doen. Vaak als je het bedrag met een minimum omhoog afrond is het al een vriendelijk gebaar. Ook in hotels vind ik het altijd netjes om elke dag een kleinigheidje achter te laten voor de (over het algemeen) dames die de kamer schoonmaken. Ik weet niet of ze dit zelf mogen houden of moeten afgeven maar het blijft netjes om te doen. Vaak liet ik 2 CUC achter.


VARADERO

Hotel Los Delfines

In Varadero heb ik weinig gedaan behalve aan het strand liggen :) maar juist daarom was het een perfecte eerste stop in Cuba. Even heerlijk relaxen om in de vakantie stemming te komen. Het hotel was All Inclusive dus ik hoefde me niet druk te maken over waar te eten want dat was allemaal verzorgd. Als vegetariër viel de keuze een beetje tegen maar ik moet zeggen dat ik me van te voren ook niet heel goed had voorbereid op dit soort dingen. Als je een leuke avond uit wilt dan kan dat in Varadero ook zeker! The Beatles is een super leuke plek om heen te gaan. Een band speelt jaren 80 muziek (dus dan ben ik snel tevreden). Nummers van Bon Jovi, ACDC en the Stones kwamen voorbij en ondanks de vele vele vele tafels stonden veel mensen lekker te dansen en mee te zingen. Voor salsa dansen dan moet je bij 62 zijn. Een band speelt super leuke nummers. De meeste in het Spaans dus meezingen was voor mij geen optie maar heb nog wel een paar dansjes meegepakt :)


CIENFUEGOS

Wat een heerlijk hotel! Super de luxe met een zwembad en de kamer is een suite. Bij aankomst in het hotel werd ik vriendelijk welkom gegeten bij de receptie. Na het inchecken was een bell boy zo vriendelijk om mij en m’n koffer naar de kamer te brengen. We namen de lift en na 2 tellen omhoog te zijn gegaan zit de lift vast. Wat een hel! De beste jongen vraagt het een en het ander en vertelt dat hij een cursus Engels volgt omdat hij daarmee wellicht een tolk kan worden. En al snel werd dit praatje een versierpoging en vraag hij (dringt nog net niet aan) of ik vanavond met hem ga dansen. Hij moet tot 23u werken maar als hij het aan z'n baas vraagt kan hij waarschijnlijk wel eerder weg. Omdat we nog steeds vast zitten in de lift kom ik hier niet weg met een harde nee, dus zeg m maar dat ik erover zal nadenken. Ondertussen zijn 5 man met de lift bezig en ik zweet me kapot omdat de lift van glas is en de zon er volop schijnt. Na 15 minuten kan ik eindelijk uit deze glasbak en pak lekker de trap naar de kamer. Bij binnenkomst wordt ik meteen een stuk vrolijker. De kamer is gigantisch en het bed is reusachtig. Na een koude douche om een beetje op temperatuur te komen ga ik de stad in. Ik loop door een straatje met allemaal souvenirkraampjes. Note voor de volgende vakantie: koop een grotere koffer - je spullen paste er nu al maar net in.


VIñALES

Casa Carmelo y Olga (Mycasaparticular.com) In Viñales verbleef ik in een Casa Particular. De hele stad (eerder een groot dorp) staat er vol mee, casas. Ongetwijfeld zijn veel casas prima om in te verblijven maar deze was ook zeker goed. Een leuke casa gerund door Carmelo en Olga. Olga kon een beetje Engels maar wanneer ze langzaam Spaans praat kon ik alles begrijpen.

Ondanks dat de bus vanuit La Havana zonder mij was vertrokken had een taxi mij bij de casa afgezet. Jesús was ook nog eens zo vriendelijk om onderweg leuke feitjes over Cuba te delen. De arme man was op zondag uit z'n bed gebeld om mij naar Viñales te brengen. Bij aankomst in de casa heeft Olga mij verteld over wat er allemaal te doen is hier. Onderweg zag ik al dat de natuur hier prachtig is en dat het de moeite waard is om een excursie te boeken.

Nadat ik m’n spullen in m’n mooie roze kamer had gelegd (mooi roze is niet lelijk) ben ik opzoek gegaan naar het centrum. Een ruim begrip als je het mij vraagt maar ik hoefde niet lang te zoeken voor ik een leuk barretje vond.


Restaurant - Bar Tapas Los Robertos

En ook hier weer heel vriendelijk personeel met een lekkere kaart. De kinderen van de eigenaar heten Roberto en Roberta, vandaar de naam Los Robertos. Ik kreeg ook al wat tips voor als ik in Trinidad ben. Tips zijn altijd welkom want ik merk al wel weer dat de voorbereiding vanuit mijn kant weer waardeloos was ondanks dat ik 3 reisgidsen en tig blogs had gelezen :) Uiteraard zijn er in Viñales veel auto’s en ook Old Timers maar omdat het een kleine stad is doen veel mensen het hier ‘op z'n Hollands’ en pakken lekker de fiets. En, niet te vergeten, de paard en wagen combinatie zie je hier ook nog vaak zat voorbij komen. Enig minpuntje van Viñales voor mij: kippen. Ik weet niet hoeveel het er zijn maar honderden is niks overdreven. Ze lopen los en elke keer schrik ik me weer dood :) al doen ze geen vlieg kwaad. Ik ben niet zo van het gevogelte. Niet levend en niet op m’n bord. Olga had gevraagd of ik interesse had in een home cooked dinner en aangezien ik nog niet door de straatjes had gewandeld klonk me dat goed in de oren. Speciaal voor mij hadden Olga en Carmelo in de keuken gestaan om een heerlijke maaltijd te bereiden. Nou, dat was gelukt hoor. Om te beginnen een crema van asperges met kaas een gebakken aardappelstukjes. Als je dit elke dag zou eten dan kom je 10 kilo per week aan maar man wat was dit lekker! Verder was er zwarte rijst met bonen, avocado, gefrituurde aardappel, boontjes met wortel en als toetje (ondanks dat het al meteen op tafel stond) verse ananas. Viñales heeft trouwens heel veel restaurantjes en barretjes waar je kan eten maar het is wel een hele leuke ervaring om in een casa te eten. Maar eetgelegenheden genoeg, dus je kan hier je buik vol eten.


Ik ging op excursie te paard. Een rit van 2 uur door de prachtige vallei van Viñales. Halverwege begon het wat te regenen en kwamen we aan bij een cafeetje aan een meer. Tijdens het drinken van een lekkere Cubaanse koffie kwam het met bakken uit de lucht zetten dus al snel werd er een tweede koffie besteld. Ik was samen met Kara, een meid uit Ierland die haar baan had opgezegd om te reizen. Onze gids William (z’n eerste naam was Martinez) kon alleen Spaans met een paar woorden Engels maar ik heb in m’n beste Spaans nog best een leuk gesprek met de beste man kunnen hebben.


LA HAVANA

Cafetería El Dicho

Aquacate 317a Havana

Simpele keuken maar vriendelijke mensen. Een palader (een restaurantje bij mensen thuis) is en hele leuke manier om de locals te ontmoeten.


Plaza Vieja Havana

Leuke mensen, lekker eten, prima cocktails. Je hebt even het idee dat ze je bijna naar binnen trekken (dit doen ze overal trouwens) maar wat een leuk tentje. Hiernaast in de bar hebben ze elke avond live muziek en dat maakt het allemaal nog leuker.

En del Frente

O’Reilly 303

Je moet goed kijken anders loop je er zo voorbij. Ik had het geluk dat er nog een tafeltje was maar reserveren kan geen kwaad. Als je geluk hebt kan je op het dakterras zitten, wat een gezelligheid daar. Het personeel is super vriendelijk en spreekt ook redelijk goed Engels als je er in het Spaans niet uit komt. De kaart is heel uitgebreid en als je net als ik vegetariër bent dan maken ze een van de gerechten zonder vlees of vis. Geen enkel probleem. En bij het vragen om de rekening kreeg ik zelfs een bloem van de ober. Deze avond was dat niet speciaal want alle dames kregen een bloem :)


Havana: een hele vieze stad, afval op straat en als je net verkeerd loopt dan stinkt het er vreselijk. Loslopende honden en katten is niks bijzonders. Maar als je hier doorheen kijkt dat is het een geweldige stad! Stoplichten om over te steken? Nergens voor nodig. Gewoon gaan! Overal waar je loopt hoor je muziek. In bijna elk restaurant of bar staat wel een bandje om de vrolijke noten van Cuba te laten horen en ieder op z'n eigen manier. Als je van oude auto’s houdt, en zelfs als dat niet zo is, dan kan je in La Havana je ogen uitkijken. Cadillacs, Buicks, Pontiacs. Oude Lada’s en eendjes. Wat een mooi gezicht! De auto’s zijn er in alle kleuren van de regenboog, net als alle huizen en gebouwen trouwens. Eieren vervoeren doen ze hier gewoon dragend op trays van 24 stuks en 3 of 4 trays op elkaar gestapeld. Je kan nooit genoeg eieren hebben?


Hotel Beltrán de Santa Cruz

Calle San Ignacio

Het hotel is super centraal gelegen, 50 meter van Plaza Vieja. De kamers zijn ruim en van alle gemakken voorzien. Het personeel spreek redelijk Engels, de meeste dan. Het ontbijt is er heerlijk. Elke ochtend vraagt de ober wat ik wilde eten en werd het speciaal voor me bereid. Una café con leche en een vers sapje, samen met een heerlijke omelet en een bord vol fruit zijn een perfecte manier om de dag in La Havana te beginnen. Ik had het niet heel erg verwacht maar de stad leeft op toerisme. Ik weet niet of het aan mij lag maar ik kon nog geen 20 meter lopen of er werd weer gevraagd of ik een taxi wilde. Je ziet heel veel fiets taxi’s en als je op de grotere straten bent zie je massa’s aan Old Timers en Coco taxi’s. Die laatste zijn scootertjes maar in de vorm van een kokosnoot en uiteraard taxi geel :)


Ben je ook een vakantie door Cuba aan het plannen en heb je tips nodig, schroom dan niet om contact op te nemen. Ik deel graag nog meer van mijn ervaringen.


Tip: Ik ben gek op reizen maar heb soms een hele aan de reis uitzoeken (want ik kan nooit vinden wat ik wil). Daarom heb ik voor deze reis alles laten uitzoeken, regelen en boeken door Cubatravelnetwork.com. Ik had mijn budget en mijn aankomst- en vertrekdatum doorgegeven en zij hebben mijn wensen in een heerlijke en unieke vakantie omgetoverd.


21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page