top of page
  • Foto van schrijverMartine

Madrid

Bijgewerkt op: 9 feb. 2023Verliefd! Dat was ik zodra ik in deze stad uitstapte. Ik kan het niet helpen. Over het algemeen is het weer altijd heerlijk in Spanje en ook Madrid is hierin geen uitzondering. Mensen leven buiten op straat, terrasjes zitten vol en kroegjes puilen uit met locals die de gezelligheid opzoeken na een dag werken. Winkeltjes zijn overal te vinden, souvenirkraampjes, bakkerijtjes waar de lekkerste geuren naar buiten drijven, de slagerijen met de beroemde Spaanse hammetjes zien er prachtig uit zelfs voor een vegan zoals ik.Favoriete wijken

Waar je ook in de stad bent, er is altijd veel te ontdekken en te zien. Als je de tijd hebt dan raad ik aan zoveel mogelijk te wandelen, je ziet zó veel als je wandelt. Mocht je nou maar een paar dagen in deze geweldige stad zijn, dan zijn dit mijn favoriete wijken.

La Latina – één van de oudste wijken van de stad. De Madrilenen trekken zelf op

zondag naar La Latina. Neem een lekker kopje koffie, struin over El Rastro en neem een kijkje in de antiekwinkeltjes.

Lavapies – een multiculturele wijk met veel jongeren die elkaar ontmoeten op straat. De kleuren van de huizen en gebouwen zien er zo vrolijk uit dat je moet uitkijken dat je niet struikelt van al het omhoog kijken.

Malasaña – Vol met kleine en prachtige winkeltjes met een alternatieve vibe die niks meer dan gezelligheid uitstralen. Een jaren 80 sfeer met vintagewinkels en platenzaken, creatieve en handgemaakte producten.


Sightseeing

Groot fan van Spaanse (schilder)kunst? Dan zit je hier goed! Madrid heeft een flinke verzameling musea om meerdere dagen door te komen. En natuurlijk zijn er veel culturele bezienswaardigheden.

Museo del Prado – bijna onmogelijk maar mocht je je een dag vervelen dan kan je je hier goed vermaken. Schilderijen en beeldwerken hangen en staan op vier verdiepingen. Zelfs als je niet heel geïnteresseerd bent in kunst dan is het toch de moeite waard om hier naar binnen te gaan. Vergeet niet om een plattegrondje bij de entree mee te nemen want je verdwaalt heel makkelijk hier.

Museo Reina Sofía – grote namen als Picasso en Miró zijn hier te bewonderen. Er is ook veel moderne kunst te zien en vaak is er een tentoonstelling van een nieuwere artiest welke absoluut de mooie waard is.

Museo Thyssen-Bornemisza – je reist ‘helemaal’ naar Zuid-Europa om vervolgens in dit museum een schilderij van onze eigen Vincent van Gogh te zien wat geschilderd is in Zundert (of all places). Naast veel Nederlandse meesters heeft dit museum vele andere prachtige werken om te bewonderen.

Plaza Mayor – restaurants, souvenirwinkels, ham winkels. Je hoeft je hier niet te vervelen en je kan je ogen uitkijken. Aan de ene kant is het (vind ik) niks bijzonders maar je kan niet naar Madrid gaan zonder dit plein te bekijken.

Palacio Real – de rij lijkt altijd heel lang als je hier langs loopt maar in mijn beleving hoef je nooit veel langer dan een kwartiertje te wachten om dit heuse paleis te zien. Als je binnen bent, loop je een route die je langs koninklijk ingerichte zalen en kamers leidt. En ja, het is druk met toeristen die of langzaam lopen en tegelijkertijd tegen je aan botsen om je voorbij te gaan. Maar je krijgt hier zeker een idee van het koninklijke leven.

Jardines de Atocha – een tuin in een treinstation! Wie bedenkt zoiets? Het is niet heel groot maar super leuk om met een kop koffie doorheen te struinen.

Parque del Retiro – groot en groen. Dat zijn twee woorden om het park te omschrijven. Als je het park binnenloopt aan de kant van het Atocha station loop je tegen een lange rij met kraampjes aan die allerlei boeken verkopen. Midden in het park vind je het Palacio de Cristal, een glazen paviljoen waar vaak een tentoonstelling staat door het Museo Reina Sofía.

Real Jardín Botánico – bloemen en planten van over de hele wereld hebben zich een weg naar deze gigantische tuin weten te vinden.Eten & drinken

Naïf – c. de san joaquin – Malasaña

Betaalbaar en o zo lekker eten! ’s Avonds bestaat de kans dat je even moet wachten op een plekje maar dit wil je niet missen. Er is voor iedereen wel wat te vinden op de kaart en als je op het terras zit, kan je heerlijk mensen kijken.

Taste (Gallery Restaurant) - plaza de san miguel 8

Een geweldige locatie met heerlijk eten en absoluut heerlijke wijnen. Het personeel een super vriendelijk en maken graag een praatje. Op het terras kijk je naar de Mercado de San Miguel wat al een plaatje op zich en veel straatmuzikanten verblijden je met leuke deuntjes.

Mercado de San Miguel – plaza de san miguel

Een indoor markt met veel kraampjes. Je kan hier met honger naar binnen lopen, bij alle kraampjes wat happen en drinken, en dan met een volle buik weer naar buiten lopen. Het gebouw alleen al is mooi om te bekijken en zelfs als je geen honger hebt is het een aanrader om een rondje te lopen.

La Buga del Lobo – c/ argumosa 11 - Lavapies

Heel veel lekkers op de kaart; eten, drinken, happen. Alleen het ontbijt mist maar je kan er de hele dag zitten. Mijn favoriet is de plato de fruta, een schaal (ja, schaal) met heel veel vers fruit en wat groente.


Shoppen

Natura – c/ hortaleza 12

Deze winkel zie je veel in Spanje en het is altijd heerlijk om doorheen te strompelen op zoek naar leuke cadeautjes en souvenirs voor de thuisblijvers of lekker voor jezelf. Hebbedingetjes, geurkaarsen, beauty producten en posters.

Pepita is Dead – c/ doctor fourquet 10

Een winkel vol vintage items en nieuwe juweeltjes uit de 60’s en 70’s. Kijk voor de openingstijden even op de site www.pepitaisdead.es.

Isolee – c/ de las infantas 19

Een winkel vol parfums en beauty producten. De geur slaat je nog net niet in je gezicht als je binnenkomt maar wow wat een keuze.


Buiten de stad

El Escorial

Een uurtje buiten de stad staat een prachtig klooster wat zeker een bezoekje waard is. Met de metro en de trein reis je makkelijk naar dit prachtige dorp wat je al lopend of fietsend kan ontdekken. Het klooster is een bijzonder plekje waar je uren doorheen kan slenteren. Ik had een privé rondleiding geboekt via Civitatis (www.civitatis.com) en dat maakte het geheel nog mooier. Als je de kans hebt is het een absolute aanrader. www.monasteriodelescorial.com

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page