top of page
  • Foto van schrijverMartine

Rondreis Andalusië, kidsproof met de trein

Bijgewerkt op: 21 apr. 2023

Als je op zoek bent naar een leuke kidsproof vakantie door Andalusië met de trein dan moet je dit echt even lezen. Ik ben al jaren gek op Spanje, het weer, het eten, de mensen en de cultuur. Heerlijk! En deze liefde voor het land heb ik ook doorgegeven aan mijn peuter. Het is al weer een half jaar geleden dat we er zijn geweest en hij heeft het er nog wekelijks over.


Reizen met de trein door Andalusië vind ik echt heel goed te doen. Je kan (ver) van te voren al tickets kopen bij Renfe (op de website of met de app) voor een specifieke trein waar je dan je stoel reserveert. Zo ook deze keer. Ik had bewust gekozen om naar Spanje te vliegen en binnenlands alles met de trein te doen. Je kan ook vanaf Nederland met de trein maar ik zag een reis van anderhalve dag met een peuter niet zitten, en hij is dol op vliegen.


Maar waar ga je heen in Andalusië als je een rondreis wilt maken? Ik had gekozen voor vier grote steden waar genoeg te beleven valt; Sevilla, Cordobá, Malagá en Granada. Allemaal met veel historie, cultuur en bezienswaardigheden. En het is een memorabele vakantie van tweeëneenhalve week geworden.


Als je reist met jonge kinderen vind ik het fijn dat een stad buggyproof is. Behalve Granada, wat in mijn beleving voor 80% uit trappen en steile wegen bestaat, zijn deze steden erg fijn wanneer je een buggy meeneemt.


Ter voorbereiding op onze reis en ook het uitzoeken van de steden ben ik in de reisgidsen gedoken. Mijn favoriete reisgidsen zijn van Time to Momo, geschreven door Nederlanders die al langere tijd in de betreffende stad of regio wonen. Daardoor krijg je een unieke mix van tips; de welbekende bezienswaardigheden, boetiekjes en restaurants. En altijd leuke wandelroutes zodat je de hele stad te zien krijgt. Ook Andalusië heeft een eigen gids met de leukste tips.


In heel Andalusië kan je indrukwekkende flamenco shows bezoeken. Mocht je dit leuk vinden is het ontzettend de moeite waard om te doen. Het maakt niet uit in welke stad je bent, overal zijn deze dansvoorstellingen te bezoeken.


Hieronder lees je wat wij allemaal hebben gedaan en ook welke bezienswaardigheden en dingen om te doen ik aanraad. Onderaan het verhaal van elke stad vind je informatie over de stations als je je gaat wagen aan een reis door Andalusië met kinderen per trein.


Zoek je via Airbnb een perfect appartement? Bekijk dan hier gratis mijn checklist

met zoekcriteria.





SEVILLA

Dit is waar het traditionele zuiden van Andalusië tot leven komt. Er is zoveel te doen en te zien. Of je nu alleen reist, met je partner of met je kind. Wij hadden een leuk appartement in de wijk San Lorenzo-Museo. De naam verraadt het al, veel musea in deze wijk. Op loopafstand van het winkelcentrum, supermarkten en toeristische trekpleisters. Dus zeker als je korte tijd in de stad verblijft is dit een goed vertrekpunt voor je dagelijkse uitstapjes.


Bezienswaardigheden in Sevilla

Alcázar Real de Sevilla

Dit koninklijke paleis is nog steeds in gebruik door de koninklijke familie maar waarvoor je hier zeker naartoe moet zijn de tuinen. Een prachtige groene oase midden in de stad - Patio de Banderas


Kathedraal Sevilla & Giralda toren

De Catedral Santa Mariá de la Sede, het grootste gotische kerkgebouw ter wereld, en zo de moeite waard om een bezoekje te brengen. Met een audiotour leer je over de rijke geschiedenis en de 104 Giralda klokkentoren geeft je een prachtig uitzicht over de stad. De toren heeft geen trappen maar hellingen, zo konden de klokkenluiders vroeger te paard naar boven - Avenida de la Constitución


Plaza de España

Dit plein is magisch! Als de zon erop schijnt geeft het een romantisch beeld en de paard en wagens maken het plaatje compleet.


Barrio de Santa Cruz & Historisch centrum

Als je hier loopt voel je de stad in je kriebelen. De sfeer, de gezelligheid en de mensen maken het dat je je in een instant vakantiemodus zit.


Triana (wijk)

Als je de Puente de Isabelle II, beter bekend als Puente de Triana, oversteekt heb je al een geweldig uitzicht mogen aanschouwen. ’s Avonds is zijn alle monumenten prachtig verlicht. In de wijk is de Mercado de Triana, de markthal waar je allerlei Spaanse lekkernijen kan proeven en kopen en is absoluut de moeite waard om te bezoeken.


Metropol Parasol – Las Setas de Sevilla

Dit grootse houten bouwwerk geeft je een adembenemend uitzicht over de stad. Over het voetpad op 28 meter hoogte kan je al wandelend te stad bekijken en vervolgens beneden genieten van een drankje of lunch op een van de gezellige terrasjes - Plaza de la Encarnación


Leuk om te doen met kinderen

La Alameda de Hércules

De unieke plek in de stad was vroeger de grootste openbare tuin van Europa. Kan je het je voorstellen? Nu is het een groot plein met cafés en restaurants langs de zijkant. En… een leuk speeltuintje waar de kinderen (tot 8 jaar) even lekker kunnen spelen.


Fietstocht

Sevilla is erg plat en daarom uitermate geschikt om te ontdekken op de fiets. Zeker als je maar een paar dagen in deze stad bent is het leuk om zo alle high lights te zien. Daarna kan je zelf bedenken of er iets is wat je nog een keer wilt bezoeken. Er zijn verschillende tours die je kan boeken of je huurt zelf een fiets. Een fietsstoeltje huur je er makkelijk bij en in Spanje is het voor kinderen tot 12 jaar verplicht om een fietshelm te dragen dus die krijg je er vaak bij. Veiligheid voorop!


Eten

Creeme Helado, Helado

Aan Plaza del Museo zit deze ijssalon waar al het ijs zelf gemaakt wordt volgens een geheim recept met seizoensfruit. En de meeste ijssmaken zijn gluten- en lactosevrij.


Pikis Labis

Hier kan je terecht voor ontbijt, lunch en koffie en gebakjes to go. Het personeel is ontzettend vriendelijk en de sojamelkcappuccino’s niet te versmaden. Ook de babycino’s zijn goedgekeurd door een kieskeurig publiek. Te vinden aan Calle Fernanda Calado Rosales 13.


Station

Sevilla kent drie treinstations, dus let goed op bij welke je moet zijn als je vanuit Sevilla verder reist met de trein. De meeste treinen vertrekken vanaf Santa Justa maar je wilt niet bij het verkeerde station staan.

Sevilla Santa Justa

Sevilla-San Bernardo

Sevilla-Virgen del Rocio


Meer Sevilla inspiratie? Lees deze blog over Sevilla!



CÓRDOBA

Het historische centrum bestaat uit gezellige straatjes, vol cafeetjes, restaurants en winkels. Daarbuiten zijn veel parken met speeltuintjes voor kinderen van allerlei leeftijden. Koop een café con leche om mee te nemen en ga even lekker op een bankje zitten terwijl de kids zich uitleven op de glijbaan.


Bezienswaardigheden in Córdoba

De Mezquita Catedral

Dit is in mijn ogen een must see wanneer je in Córdoba bent. Wij hadden een tour geboekt met een gids zodat je alle historische feitjes over dit wonderbaarlijke gebouw te weten krijgt. De tour duurde 45 minuten en kinderen kunnen gewoon mee en hun ogen uitkijken - Carre Cardenal Herrero 1


Puente Romano

Deze oude Romeinse brug over de Guadalquivir-rivier met 16 bogen was een belangrijke toegangsweg tot de stad. ’s Avonds is deze prachtig verlicht en vaak zijn er muzikanten die hier hun muzikale kunsten ten gehore brengen - Avenida del Alcázar


Eten in Córdoba

Córdoba is geen uitzondering als het gaat om lekker eten. Maar hieronder lees je over twee van onze favorieten in deze stad.


Mercado Victoria

De kleine foodhal heeft meerdere keukens waar je je eten kan bestellen. Je gaat na het bestellen aan een tafeltje zitten en je wordt opgepiept wanneer je eten klaar is. Drankjes bestel je aan een aparte bar en neem je mee naar je tafel. Zo kan je van heel veel verschillende hapjes en gerechten genieten zonder dat je naar verschillende restaurants hoeft – Jardines de la Victoria


La Tia Juana

Dit Mexicaanse restaurant is onderdeel van een keten en serveert heerlijke gerechten. Mexicaans is mijn favoriete keuken en hier heb je echt genoeg keuze. Ook zijn er een aantal kidsproof gerechten op de kaart te vinden waar je bijna ieder kind blij mee kan maken - Calle de Jesús y María 6


Station

Het station in Córdoba ligt 10-20 minuten lopen vanaf het centrum: Glorieta de las Tres Culturas.




MÁLAGA

Ons tweede thuis, tenminste zo voelt het altijd. Inmiddels ben ik hier al 5 keer geweest en elke keer voelt het als thuiskomen. Málaga heeft voor ieder wat wils; een historisch centrum, leuk shoppen, heerlijk eten en een strand op loopafstand.


Bezienswaardigheden in Málaga

Alcazaba Málaga

Het Alcazaba is een prachtig Moors fort met Arabische en Romeinse invloeden en stamt uit de negende eeuw. De Arabische invloeden zijn zelfs terug te vinden in de tuinen. Maar het uitzicht is bijna nog mooier dan het fort zelf - Calle Alcazabilla 2


Kathedraal van Málaga

Het duurde ruim 200 jaar om dit bouwwerk af te ronden maar het resultaat mag er zijn. Met een audiotour leer je alle interessante feitjes over dit majestueuze gebouw maar ook zonder is er genoeg om te bewonderen - Calle Molina Lario 9


Mercado Central de Atarazanas

Deze markthal is al een plezier om naar te kijken op zich en hier koop je heerlijk vers fruit en groenten om als snack mee te nemen tijdens een dag door de stad of om mee te nemen naar het strand - Calle Atarazanas 10


Picasso museum

Als je van musea houdt, dan is het Picasso museum een absolute aanrader. Gevestigd in Palacio Buenavista, dichtbij het geboortehuis van Picasso. De vaste collectie bestaat uit familiebezit en afwisselende exposities veelzijdig en verrassend - Calle San Agustín 8


Carmen Thyssen museum

Dit jonge museum heeft een prachtige collectie met oude werken. Het gebouw is van oorsprong een Moors paleis en de inrichting is strak en modern. De collectie wordt gevormd door Andalusische kunst die de landschappen van vroeger prachtig weergeven - Plaza Carmen Thyssen


Leuk om te doen met kinderen

Gibralfaro

Dit kasteel ligt naast het Alcazaba op de gelijknamige Gibralfaro berg. Een pittige wandeling van ongeveer 20 minuten en je bent boven. Niet zo’n wandelaar? Gelukkig gaan ook de Málaga City tourbus en bus 35 omhoog en kan dit grootse bouwsel bezoeken - Camino Gibralfaro 11


Muelle Uno & Haven van Málaga – een wandeling over de boulevard waar je grote schepen en kleine bootjes kan bewonderen. Genoeg voor je kind om zijn ogen uit te kijken.


Playa de la Málagueta

Een stranddagje mag zeker niet ontbreken als je Málaga een bezoek brengt. Het is er schoon en wanneer je wat schaduw wilt zijn er ook bedje met parasol te huur of je drapeert je handdoek onder een van de palmbomen. Mijn advies is om wel zelf wat te eten en drinken mee te nemen. Er zijn op het strand een aantal chiringuitos en restaurants op de boulevard waar je kan lunchen of dineren maar ik ervaar dat wanneer je de favoriete snacks van je kind mee hebt ze nog meer kunnen genieten van het strand, en jij dus ook.


Fietstocht

Een ochtendje de stad verkennen op de fiets. Tijdens een fietstocht van ongeveer drie uur zie je alle leuke dingen die deze stad te bieden heeft. Er zijn verschillende touraanbieders met Nederlandse gidsen die je alle ins & outs kunnen vertellen en waar je ook nog tips kan vragen om je bezoek optimaal te benutten.


Parken

De stad heeft een aantal mooie kleinschalige parken waarvan de meeste ook zijn uitgerust met speeltoestellen. Het Málaga Park en het parallel gelegen Palmeral de las Sorpresas liggen tussen het historische centrum en de boulevard. Je komt er sowieso een keer langs of doorgelopen. Neem wat te drinken een wat te snacken mee en je kan hier een paar uur doorbrengen.


Eten in Málaga

Ook in Málaga zijn er ontzettend veel plekjes om lekker te eten. Zeker in het centrum hoef je niet ver te lopen om te genieten van een hapje en drankje. Hier zijn een paar van mijn persoonlijke favorieten waar je met kinderen lekker en makkelijk kan eten.


La Taberna del Obispo

Met uitzicht op de kathedraal en aan een plein met meerdere restaurantjes kan je hier lekker eten. Gangbare gerechten, wel gericht op toerisme, en de patatas bravas zijn verrukkelijk. Het personeel is heel vriendelijk en denkt met je mee als je allergieën of dieetwensen hebt – Plaza del Obispo 3


La Taberna del Pintxo

Naast de uitgebreide wijnselectie kan je hier terecht voor een kleine pinxos (tapas). Je kan zelf aan de bar uit de vitrines jouw favoriete hapjes pakken. Een ideaal plekje uit de zon voor een drankje en hapje na een middagje winkelen, om even bij te komen van een stranddagje of gewoon om even de honger te stillen voor het avondeten – Calle Alarcón Lujan 12


Saloniki

Bij Muelle Uno vind je meerdere restaurants maar bij Saloniki kan je prima eten. Omdat het onderdeel is van drie restaurants naast elkaar kan je ook van drie kaarten bestellen; Grieks, Mexicaanse Grill en Indiaas. Ook voor de kinderen staan er kidsproof pizza en pasta op de kaart. Het maakt dan ook niet uit bij welk van de drie restaurants je gaat zitten en je kan ook van alle drie de kaarten tegelijk bestellen.

Ja, het is enorm toeristisch en het eten is geen haute cuisine maar voor een erg betaalbare prijs kan je goed eten met een mooi uitzicht over de haven – Muelle Uno Local 60


Julieta Coffee

Gewoon als je even snel wat wilt lunchen heb je hier een verrassend uitgebreide kaart met vers belegde broodjes en pannenkoeken – Calle de la Puerta del Mar 20


El Pimpi

Het bekendste restaurant van de stad, midden in het centrum en vanaf het terras een mooi uitzicht over Teatro Romano. Ontzettend vriendelijk personeel en of je gaat lunchen of uitgebreid dineren, hier kan je genieten. En wie weet zie je Antonio Banderas lopen, hij heeft namelijk een woning boven het restaurant - Calle Granada 62


Om te ontspannen

Hammam Al Ándalus Málaga

Een extraatje van deze stad. Ben je even in de gelegenheid om dit rustmomentje te pakken dan is deze hammam heerlijk om te bezoeken. Een oase van rust en ontspanning – Plaza de los Mártirez 5


Station

Málaga heeft twee grotere stations en liggen relatief dichtbij het centrum. Maar kijk dus goed als je vanaf Málaga met de trein reist op welk station jouw trein vertrekt.

Málaga Centro-Alameda

Estacion María Zambrano




GRANADA

Afwisseling. Dat is het woord wat in mij opkomt als ik denk aan deze stad. Niet alleen in hoogte, want er zit zoveel verschil in de straten, maar ook in het aanzicht van de stad. Veelal historisch maar ook moderne toevoegingen


Bezienswaardigheden in Granada

Alhambra Granada & Generalife

Een bezoek aan dit Moorse complex is een absolute must als je in Granada bent. Boek (ver) vooraf je tickets online via de officiële site en neem je identiteitsbewijs mee, daar wordt streng op gecontroleerd. Nadat je door de entree bent gelopen begint een prachtige wandeling. In het Alhambra paleis zijn kinderwagens (in welke vorm dan ook) niet toegestaan, deze kan je veilig laten opslaan en na je bezoek weer ophalen. Heb je hele jonge kinderen of een baby mee dan is een draagzak geen overbodige luxe. Je kan hier zeker een halve dag ronddwalen, dus neem ook zeker wat te eten en drinken mee.

La Alcaicería markt

Deze markt is een grote bazaar en was oorspronkelijk een zijdemarkt. Nu is het een grote markt waar je allerlei dingen kan kopen. Lampen, hout en vazen maar ook souvenirs en stoffen - Calle Alcaicería, 1


Mercado de San Augustin

Ook Granada heeft een dagelijkse versmarkt waar je heerlijk fruit en groenten kan kopen. Je kan er ook van lekkere tapas genieten bij een van de kraampjes. Zodra je de markthal binnenloopt ruik je e geur van alle lekkernijen al op de afkomen en is de kans groot dat je met iets lekkers weer naar buiten loopt - Plaza de San Agustín 2


Leuk om te doen met kinderen

Aquaola waterpark

10 minuten rijden buiten Granada ligt het dorp Cenes de la Vega. Daar vind je een waterpark met veel zwembaden en glijbanen. Plezier voor de hele dag - Calle Garcia Lorca 53


Station

Dit station is gelegen aan Avenida de Andaluces 20. Er zijn verschillende stadsbussen die je naar de plek van bestemming kunnen brengen of neem één van de taxi’s die op de standplaats staan te wachten.


Beste tijd om te reizen naar Andalusië

De zomer is erg warm in Andalusië en kan de temperatuur veelal boven de 40 graden uitkomen. Als je veel wilt bekijken en doen zijn de maanden mei, juni, september en oktober ideaal om naar deze prachtige regio te reizen.

Wanneer je kinderen nog niet naar school gaan heb je wellicht nog wat meer speling in wanneer je op vakantie gaat dus dan is een reis door Andalusië met de trein in het najaar een echte aanrader.


Meer Spanje inspiratie? Lees deze blog over Madrid!


De bezienswaardigheden en restaurants zijn natuurlijk maar een kleine greep uit alle mogelijkheden. Wil je meer tips? Neem dan contact op via het contactformulier.

Recente blogposts

Alles weergeven

Madrid

Sevilla

bottom of page