top of page
  • Foto van schrijverMartine

Refuse Single-Use

Deze dagen is het een hot topic: het gebruik van single-use plastic terugdringen. Rietjes, wegwerpbestek, wattenstaafjes en verpakkingen, de plastic-soep in de oceanen wordt steeds groter door al het afval wat er wordt weggegooid en gedumpt waardoor de dieren er last van hebben en vaak als gevolg overlijden. Gelukkig is de EU al actief bezig met dit probleem door een verbod op wegwerpplastic in te voeren.


Wat is single-use plastic precies?

Je haalt het eigenlijk al uit de naam; plastic wat maar één keer gebruikt wordt en vervolgens weggegooid. En het is meer dan je denkt; plastic flesjes, rietjes, tasjes, verpakkingen van snacks, wattenstaafjes, sigarettenfilters, maar ook deksels op koffiebekers, ballonnen en -touwtjes, weggooibestek, -bordjes en -bekers, plastic tandenstokers, maandverband, single-serve koffiecapsules, afhaalbakjes, poetsdoekjes, cosmetische producten als scrubs, tandpasta, make-up en zonbescherming, glitters, sixpack rings, plantenpotjes en zelfs theezakjes. (Bron: http://nl.lush.com)


Wat kan jij doen om single-use plastic tegen te gaan? Hier zijn wat tips om het gebruik van wegwerpplastic te verminderen:

1. Gebruik een herbruikbare drinkfles en/of koffiebeker.

2. Kies bij voorkeur voor verpakkingsloos eten, producten die niet zijn verpakt in plastic.

3. Neem je eigen brood- en groente/fruitzakjes mee als je boodschappen gaat doen.

4. Maak gebruik van duurzame herbruikbare (plasticvrije) boodschappentassen.


Om van de één op de andere dag geen wegwerpplastic meer te gebruiken is natuurlijk heel groot en waarschijnlijk heb je thuis nog wat op voorraad. Zorg er in ieder geval voor dat je het plastic, wat je niet nog een keer kan gebruiken, recyclet. Veel gemeentes hebben een speciale container voor plastic of wordt er (twee)wekelijks plastic op gehaald in de hiervoor aangeboden vuilniszakken.


Discover groen leven!

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page