top of page
  • Foto van schrijverMartine

Mediteren om te ontspannen

Bijgewerkt op: 14 feb. 2023


Mediteren is te leren. En gelukkig maar want ik denk dat iedereen wel eens een instant ontspanningsmomentje kan gebruiken. Het helpt om stress te verminderen en maakt je kalmer. Mediteren voorkomt depressie en versterkt jouw emotionele balans.


Ik ben zelf begonnen om 10 minuten voor ik ging slapen met gesloten ogen op bed te gaan zitten. Hierbij concentreerde ik me op mijn ademhaling waarbij ik vooral fan was, en nog steeds ben, van de kalme ademhaling; 3 tellen diep inademen en 6 tellen langzaam uitademen. Dit kan je na verloop van tijd uitbreiden naar 4 in en 8 uit.


Zeker in het begin spookten er allerlei gedachtes door m’n hoofd en dacht ik daardoor dat ik het niet goed deed. Maar al snel kwam ik erachter dat je mediteren niet fout kan doen. We maken veel mee op een dag en al die prikkels moeten we op een gegeven moment verwerken, niet gek dus dat wanneer je even niks doet die momenten van de dag voorbijdrijven. Juist door de gedachte te accepteren en vervolgens deze een plekje te geven en weer terug te komen bij je ademhaling creëer je rust in je hoofd en ontspan je.


Nog steeds mediteer ik zo’n drie keer per week en is de avond altijd nog mijn favoriete moment hiervoor. Juist door ’s avonds te mediteren slaap ik beter omdat ik al ontspannen ben wanneer ik ga slapen. Jij zal wellicht een moment in de ochtend of ’s middags fijner vinden. Ook hier is geen fout tijdstip voor. Tenslotte heeft iedereen een andere planning en een ander ritme.


Tips en tricks:

1. Probeer het eens; als je het niet probeert is het sowieso nee

2. Focus je op je ademhaling. Wanneer je merkt dat je afgeleid raakt, accepteer je dat en kom je weer terug bij je ademhaling

3. Zet een timer of maak gebruik van een app

4. Download een meditatie playlist en zet deze zacht aan

5. Maak er een gewoonte van en plan er een vast moment voor in op de dag of in je week

6. Onthoud goed: Je kan het niet fout doen!


Discover… mediteren

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page