top of page
  • Foto van schrijverMartine

HypnoBirthing

Bijgewerkt op: 9 feb. 2023


Je hoort het de laatste tijd steeds vaker in de ‘zwangerschap scene’; HypnoBirthing. In deze zwangerschapscursus leer je technieken waarbij je je lichaam in een staat van zelfhypnose kan brengen en je hierdoor minder, of zelfs geen, pijn ervaart tijdens de geboorte. Deze ademhalingsoefeningen helpen je om met de golvingen mee te ademen waardoor je je lichaam zijn natuurlijke gang laat gaan en jij mee gaat op de bewegingen die de geboorte brengt.


“If you change the way you view birth, the way you give birth will change” – Marie Mongan, grondlegster van HypnoBirthing.


Van een aantal moeders in mijn omgeving had ik gehoord dat zij er veel baat bij hebben gehad en ze ook zelfverzekerder hun bevalling in gingen. Dat leek mij ook wel wat en na een korte zoektocht kwam ik uit bij de HypnoBirthing cursus van Yvonne Baars; Enjoy HypnoBirthing. Vijf zaterdagochtenden was ik samen met mijn geboortepartner en twee andere stellen van de partij om me te laten informeren over deze manier van bevallen.


Er kwamen tijdens de cursus verschillende aspecten aan bod die stuk voor stuk nuttig waren. Je wordt geïnformeerd over de geschiedenis van bevallingen wat er tijdens een natuurlijke bevalling allemaal gebeurt. Je leert om negatieve gedachtes over bevallingen en hoe je die kan omzetten. Die negatieve verhalen kennen we uit films en van televisie, waarbij vrouwen puffen, schreeuwen en vloeken, totdat er na een lange tijd eindelijk een wondertje in hun armen ligt. Wat ik erg prettig vond was dat ik me door de cursus realiseerde dat deze beelden overdreven waren en dat dit niet de manier is waarop het hoeft te gaan. Daarbij kregen we elke les één of meerdere bevallingsfilmpjes te zien van vrouwen die gekozen hadden voor HypnoBirthing. Waardoor ik een hele positieve gedachtegang van bevallen heb ontwikkeld.


Begrijp me goed, ik ga er zeker niet van uit dat mij bevalling pijnloos gaat verlopen. Maar het vrouwelijke lichaam is erop gebouwd om een geboorte aan te kunnen en er ontstaat een oerkracht die vanuit binnen komt opzetten waardoor ik zeker weet dat ook ik dit kan. Ik leef nu met positieve gedachte toe naar de geboorte.


Tijdens de cursus wordt er aandacht geschonken aan hoe jij over de bevalling denkt en hoe je door alle informatie een positieve mindset kan creëren. Je oefent visualisatie en hoe je ontspanning kan verdiepen waardoor er een rust over je heen komt wat er weer voor zorgt dat je andere gedachtes en prikkels blokkeert en je in je eigen bubbel waant. Het laatste onderdeel van de cursus staat in het teken van de geboorte fase en hoe je in de periode erna samen met je baby een liefdevolle start kan maken. Dit sterkt meteen de band die jij met je baby hebt.


Wist je dat je tijdens de zwangerschap al een band op kan bouwen met je baby? Het is wetenschappelijk bewezen dat het primitieve geheugen van de baby al vroeg kan waarnemen door middel van verschillende zintuigen. Je kleintje kan je dus al horen (vanaf week 20) terwijl hij nog in je buik zit en kan hij na de geboorte jouw stem herkennen en zelfs liedjes of melodieën die hij heeft gehoord. Hoe wonderlijk is dat?! Ik ben al weken bezig met een playlist die ik nu al vaak ’s avonds afspeel voor ik ga slapen zodat mijn kleintje dit herkent en straks ook rustig van wordt omdat het vertrouwde geluiden zijn.


Mocht je interesse hebben in een cursus HypnoBirthing of meer willen weten hierover dan kan je altijd contact opnemen. Ik raad de cursus Enjoy HypnoBirthing van Yvonne zeker aan, je kan haar altijd contacten. Ik ben zelf begonnen met de cursus toen ik 19 weken zwanger was om zo genoeg tijd te hebben om alles wat ik heb geleerd te kunnen oefenen.


Discover HypnoBirthing

49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page